טלי פלג

טלי פלג

יום שלישי, 21 בפברואר 2023

מהי תרופת הקסם?

1.34 דקות הסבר קצר על Special Time
15.45 דקות הסבר מקיף על Special Time

 

מהו הכלי הכי חשוב בהורות?
ב20 שנותיי האחרונות כמדריכת הורים נפגשתי עם עשרות אלפי הורים מכל העולם וידעתי דבר אחד בביטחון מלא - שיש לי את היכולת לעזור לכל משפחה שתגיע אלי. שיש כלי אחד פרקטי שיכול לשפר את כל מערכות היחסים. שיש תרופת קסם אחת שתעזור לכל ילד ללא קשר לבעיות ולקשיים שהוא חווה. תרופת פלא שזמינה לכולנו ולא צריך עבורה מרשם רופא. אני כמובן מדברת על Special Time.
Special time זה זמן מיוחד של הורה אחד עם ילד אחד בכל פעם. עשר דקות נטולות הפרעות ומזוקקות בהן הילד בוחר פעילות כיפית שמתאימה גם להורה. עשר דקות בו הזמן עוצר, הילד במרכז, ושנינו נהנים אחד מהשניה. עשר דקות ללא ביקורת, עשר דקות ללא חפירות וכעס על התנהגויות בעייתיות. הסלוגן שלי הוא "תהנו מהילדים", וה-Special Time הוא הזדמנות ליהנות מהילדים.


מה הניסיון האישי שלי עם Special Time?
הניסיון האישי שלי עם ה-Special Time הראה את הסגולות התרפויטיות שלו. גרנו בארה"ב 13 שנה וכשחזרנו לארץ בדצמבר 2009, בני הצעיר יובל היה בן 5. על פניו נראה שהשתלב יפה בארץ. יובל נהנה בגן, היתה לו גננת נפלאה, הזמין חברים הביתה והלך אליהם, השתתף בחוגים והיה שמח.
יום אחד אחותי שאלה אותי איך יובל מתמודד עם המעבר לארץ, ואני הרגשתי שהבטן שלי מתהפכת. פתאום נזכרתי שכבר 3 שבועות יובל מרטיב בלילה. הרטבת הלילה היתה סימפטום שייצג קושי רגשי. סימפטום שהיווה אור אדום ואמר "קשה לי ואני צריך עזרה". אומרים שהתנהגות היא שפה, כלומר הרטבת הלילה "דיברה" איתנו ו"אמרה" לנו שיובל לא במיטבו.
הדבר הראשון שעשינו היה לוודא שגם אני וגם בעלי אמיר מתפנים ועושים Special Time יומי. היינו מאד עסוקים בפתיחת עסק חדש, בפגישות עם מס הכנסה, ביטוח לאומי ומשרד הקליטה, אבל הבנו שכל אחד מאיתנו חייב למצוא עשר דקות ביום לעשות Special Time עם יובל. אחרי שבוע הרטבת הלילה נעלמה כלא הייתה. ממש לא יאומן.
כמטפלת באמנות התנדבתי שנתיים בארגון מסיל"ה ועבדתי עם ילדי מהגרים שהתמודדו עם טראומות חיים מורכבות. בכל פעם שישבתי עם ילד או ילדה וצפיתי בהם מציירים או יצרתי איתם הרגשתי את הכוח המרפא. היכולת להתבונן בהם "בעיניים טובות" והזמן שהוקדש לכל אחד מהם היוו בסיס לקשר אמין ובטוח. העבודה הטיפולית המחישה לי את החשיבות של Special Time עם ילדינו. היכולת להתבונן בהם בעיניים טובות, הרצון לעצור לרגע את מירוץ החיים ולהניח את הנייד בצד מעבירים מסר שהם חשובים לנו. היכולת לשכוח באופן זמני את הקשיים עם הילדים וליהנות ביחד כמה דקות ביום מעבירים מסר שהם יקרים לנו.


באיזו תדירות כדאי לעשות Special Time?
כששואלים אותי באיזו תדירות כדאי לעשות Special Time אני בודקת את רמת הקושי שהילד חווה ואת טיב מערכת היחסים איתו. כשמערכת היחסים "בוערת", ויש מאבקי כוח או התנהגויות נקמניות, ההמלצה היא לקיים את ה-Special Time באופן יומי. התנהגויות מפריעות אצל ילדים מהוות מעין "ברומטר" של תחושת השייכות שלהם. ילד המרגיש טוב, מתנהג יפה ומשתף פעולה וילד המרגיש פחות טוב ופחות שייך, מגייס "פטנטים" ובוחר בהתנהגויות מפריעות כדרך שלילית לזכות בתשומת לב.
כשהמצב בבית רגוע יחסית ניתן לקיים Special Time פעם או פעמיים בשבוע עם כל ילד בנפרד. עם פעוטות מומלץ אחת ביום, בגילאי ביה"ס יסודי פעם או פעמיים בשבוע ובגיל ההתבגרות ה-Special Time הופך להיות דייט אחת לשבועיים או אחת לחודש.


איזו בעיות ה- Special Time יכול לפתור?
כמו מפתח מאסטר הפותח את כל המנעולים בדלתות הבניין, כך גם ה-Special Time יכול לפתור את כל הבעיות של חברי המשפחה. אחד הסלוגנים של ארגון Positive Discipline בארה"ב הוא Connection Before Correction, כלומר צריך להתחבר ולהתקרב אל הילד לפני שנֶצפה לשינוי או תיקון התנהגות. Special Time הוא דרך יעילה ופשוטה שזמינה לכולנו להתחבר אל הילדים ולהראות בהתנהגות ולא רק במילים שאנחנו אוהבים אותם.
הורים מדווחים שאחרי שבוע של Special Time יומי עם כל אחד מהילדים הם חווים שיפור בבית. משפט שכיח שאני שומעת מההורים הוא "אני לא ממש יודע "לשים את האצבע" על מה בדיוק קרה, אבל בסה"כ יותר קל בבקרים ויותר נעים בבית". יש פחות התפרצויות זעם, יללות, מריבות בין אחים, מאבקי כוח וחוצפה. לפני מספר שנים מישהי התקשרה אלי ואמרה: "תשמעי את פשוט קוסמת" ואני הסברתי לה שה-Special Time הוא תרופת קסם.


על מה חשוב להקפיד?
כדי לזכות ב"רווח" הפסיכולוגי, חשוב לקרא ל-Special Time בשם לדוגמה: חוג אמא, חוג אבא, זמן מיוחד, זמן פרטי או Special Time. התיוג נותן לילד את הביטחון שהוא ראוי לזמן אחד על אחד עם כל הורה. הילד בטוח שיקבל את הזמן הזה ויודע לבקש אותו.
חשוב להקפיד שה-Special Time יהיה קצר, כדי ללמד את הילדים להיות "שבעים" ממעט תשומת לב. הילד מבין שהוא חשוב, מקבל תשומת לב במידה ומרגיש אהוב גם מ-10 דקות משחק. כמטפלת זוגית אני מראה לאנשים את ההבדל בין אינטרס אישי, Self Interest, בו אני במרכז לבין אינטרס זוגי, Couple’s Interest, הכולל גם את האחר. ה-Special Time מהווה הכנה טובה לזוגיות. הילד נגמל מהצורך להיות תמיד במרכז ומבין שלפעמים הוא צריך ללכת אחורה ולאפשר לאחותו להיות במרכז. וכך בעתיד ירגיש שיש לו מקום ורואים אותו גם כשבן/בת הזוג במרכז או כשלעתים יקבל פחות תשומת לב.


מה עושים ומה לא עושים ב-Special Time?
מומלץ לתת לילד לבחור את הפעילות, אחרי הכל זה זמן המוקדש לו. עם ילדים בני שנה אפשר לשחק במדבקות, בפלסטלינה, בצבעים, במשחקי צורות ובפאזלים. עם פעוטות אפשר לשחק במשחקי קופסה וקלפים ועם ילדים בגילאי בה"ס יסודי אפשר לשחק במשחקי חשיבה או להתאמן בספורט.
Special Time זו פעילות חינמית, ולכן אינה כוללת בילוי במסעדה, בגימבורי או בהצגה. מטרת ה-Special Time ליצור קרבה והרגשה נינוחה ולכן כדאי להימנע מהכנת שיעורי בית, לימוד לוח הכפל, תרגול קריאה או נגינה. Special Time הינו זמן של תשומת לב אקטיבית ולכן אינו כולל צפייה במסכים אלא מעודד קשר עין ותקשורת פעילה.


ממה צריך להיזהר?
חשוב לזכור שלא כל התנהגות מפריעה היא מטרתית או "פטנט" לגייס תשומת לב. לפעמים הבעיה היא בריאותית או אורגנית. רועי, בני הבכור, מאובחן בהפרעת קשב וריכוז ונוטל ריטלין. איבוד חפצים, שכחנות, דחיינות וקשיים בארגון, הם לא דרכים להשגת תשומת לב שלילית אלא קשיים אורגניים שסביר להניח שיחווה כל חייו. מעבר דירה, גן חדש, נסיעה של הורה לחו"ל או יציאה לחופשה הם לפעמים הסיבה לשינוי בהתנהגות הילדים. לפעמים מאחורי התנהגות מפריעה "מתחבאת" בעיה רפואית כמו תולעים במעיים, דלקת בדרכי השתן, מחלת הנשיקה, או חוסר בויטמין B12. לכן חשוב לשלול בעיה רפואית לפני שמאבחנים אותה כבעיה התנהגותית מטרתית.


איך זה שאני עדיין חווה קשיים בהורות?
היום בָני בגילאי 22 ו18 ואנשים מופתעים לשמוע שלמרות הניסיון העשיר שלי בהדרכת הורים אני עדיין חווה איתם בעיות. נשאלת השאלה איך יכול להיות שאחרי אלפי Special Time עם בָני אני עדיין מתמודדת עם קשיים בהורות. התשובה היא שכל משפחה חווה בעיות ואתגרים וההבדל הוא בדרך ההתמודדת איתם וההתגברות עליהם. האם בארגז הכלים של המשפחה נמצא קרבה או ריחוק, האם נמצא ביקורת או עידוד האם כעס או פתרון בעיות?
אני מאמינה בכל ליבי שבזכות ה-Special Time בן זוגי, אמיר, ואני יצרנו אווירה משפחתית הכוללת אהבה וקבלה. אני מאמינה שה-Special Time הוא זריקת אומץ של ביטחון בקשר, ביטחון עצמי וחוסן נפשי. מערכת יחסים טובה עם הילדים מאפשרת תירגול גמישות מחשבתית, חשיבה יצירתית ומיומנויות של פתרון בעיות ותקשורת מקרבת. כשמערכת היחסים טובה אפשר להתגבר על הכל, כי הילדים מרגישים אהובים ויודעים בליבם שאנחנו לטובתם. Special Time הוא תעודת ביטוח למערכת יחסים טובה עם הילדים. אז מכיוון שאין לכם מה להפסיד, אני מזמינה אתכם לנסות את ה-Special Time ולחוות את "הדבק" המשפחתי שהוא יעניק לכם.


כרטיסיות שיח לחנוכה

  מי שמכיר אותי יודע שאצלי במשפחה עושים "סבבים". הילדים ובני הדודים מקטרים בכל פעם, אבל להפתעתי כולם משתפים פעולה ונהנים. מצרפת שי...